Rize 1 Şubesi

SON KALEYİ DE Kaybettiler.

Kuruluşu 1943 yılına dayanan, o zamanın şartlarında iyi niyetlerle yola çıkılan ancak 78 yıllık geçmişi ile  bugün üyelerine güven veremeyen  İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN)’nın 19 Haziran 2021 Cumartesi günü Türkiye genelinde ilçe temsilciliği seçimleri gerçekleştirildi. Yapılan seçim sonuçlarına göre  üyelerin çoğunluğu  İLKSAN’da değişim iradesini net olarak ortaya koymuştur. Bu sonuçlara göre artık İLKSAN bir sendikanın üyelerine attığı mesajda “elimizde kalan son kalemiz” olarak görülmeyecek yönetimi emin ve ehil ellere devredilmiş olacaktır. Bu seçimlerde iradesini değişimden yana kullanan tüm İLKSAN üyelerine yürekten teşekkür ediyoruz.

Tüm engellemelere rağmen İLKSAN seçimleri nihayet yapılabildi. Seçimden kaçan mevcut yönetim önce 4 yıl olan yönetim kurulu üyeliği süresini ülkemizde hiçbir kurum, kuruluş, dernek veya vakıfta olmayan 6 yıla çıkarmıştır. Fakat yüksek mahkeme bu kararı reddetmiştir. Bunun üzerine mevcut yönetim mecbur kalıp acilen 3 Nisan’da seçim kararı almak zorunda kalmıştır. Gün gelip çatınca da pandemiye sığınarak seçimi belirsiz bir tarihe ertelemişlerdir.
Bütün bu oyalamalardan sonra 19 Haziran 2021 tarihinde yapılan seçimlerde birikimlerinin erimesini istemeyen, daha fazla emekli ikramiyesi almak isteyen duyarlı İLKSAN  üyelerinin “yatırımdan, kârdan yanayız” diyerek değişime destek olmalarından dolayı tüm üyelere teşekkür ederiz.

Yapılan seçimlerde Rize'deki 13 temsilcilikten 9 tanesini değişimden yana olan adaylar kazandı. 4 temsilcilik İLKSAN’ıbabasının çiftliği sanan, kaybedilmeyen son kale olarak gören yetkisiz, etkisiz sendika tes adayları aldı. Kazanan ilçe temsilcileri  Eylül ayında yapılacak delege seçiminde Rize'den 2 delegenin de değişimden yana olan adaylar arasından seçilerek İLKSAN Genel Kurulu'na yollanacağı bellidir. Tüm İLKSAN üyelerine hayırlı olsun.
Seçim sürecinde değişimden yana olan adaylara bu gayretlerinden dolayı teşekkür ederim, tebrik ederim. Değişimden yana olup kazanamayan adaylar aslında kaybetmedi, o ilçelerimizde ki İLKSAN üyeleri, seçimi, sandığı umursamayanlar kaybetmiş oldu.
Seçimde mevzuattan haberi olmayan, sandık kuruluna sahte üye yerleştirilmesi, üyenin koluna girilerek sandık bölgesine varana kadar iradesinin gasp edilmesi, İLKSAN’la alakası olmaması gereken bazı yandaş kuruluşların gençlik kollarının seçime çağrılması, İLKSAN yönetim kurulu başkanının il il gezerek yetkisiz sendika üyelerine oy toplamaya çalışması, insanların iradesini söz alarak bağlamaya çalışmaları, sandığı sendikanın son kalesi olarak görüp cansiperane seçime asılmaları, seçime aday gösteremeyen bazı sendikalarla işbirliği yapmaları,  değişimden yana olan İLKSAN üyelerinin iradesini engelleyememiştir.
Türkiye genelinde değişimden yana olan üyelerimiz toplam 220 olan delegeden 105 delegeyi kazanması  kesinleşti. Yıllarca İLKSAN’ı elinde bulunduran ancak üyenin lehine hiçbir bereketi bulunmayan, sandığı kaybedilmemesi gereken son kalesi olarak gören tes delege çoğunluğunu kaybederek 92 delege de kalmıştır. Geriye kalan 23 delege ise Eylül ayında yapılacak seçimler sonucu kesinleşecektir. Bu sonuçlar ortadayken tes'in başkanının seçimleri kazandığını çarşaf çarşaf yazılarla medyaya duyurması ya hesap bilmiyor veya sandıkta uğradıkları hezimetin şaşkınlığı ile sanal kazanca dönüştürmeye çalışıyorlar.
İLKSAN’ın şu anki mali durumunu kısa bir örnekle açıklayalım. Rize de 3 yıl önce yapılan maaş promosyonu 1800 TL idi, Bu yıl ise 3 yıllığına 4270 TL anlaşma sağladık, bu şu demek ki yılda ortalama 1500 TL, 40 yılda 60 bin TL'yi geçer. Promosyonda her 3 yılda bir aldığımız promosyonu iki katından fazlaya çıkarıyoruz. Banka promosyonlarında hiç para ödemeden bu parayı alıyoruz da İLKSAN’a her ay para ödememize rağmen 40 yılda üyenin alabildiği rakam ortadadır. İLKSAN yönetimine veya İLKSAN’ıson kale olarak gören sendikaya niçin yatırım yapmadıklarını sorduğumuzda ise yatırım yaparsak emekli olanlara ödeyecek paramız kalmaz diyorlar. Böylece  İLKSAN'nın batık durumda olduğunu kendileri de kabul etmiş oluyorlar. İLKSAN’nın bu kötü gidişatına rağmen hala aldıkları oyu görünce gerçekte kaybedenler, sanal alemde kazandıklarını zannediyorlar.
İlkokul öğretmenlerinin kurduğu sandık artık üye aidatlarının bankaya konularak paraların saklanması, icraat yapıyoruz diye de üyenin kendi parasını üyeye banka faizinden yüksek oranda kredi veren,  bunu da marifet sayan yönetim anlayışından kurtarılarak aidatlar yatırım alanlarına yönlendirilmelidir. İnşallah önümüzdeki dönmede değişimden, yatırımdan, kârdan yana olan çoğunluktaki delegeler sandığı olması gereken konuma getirecektir. İnanıyoruz ki gelecek dönemde İLKSAN, tüm eğitim çalışanlarına açık hale gelip üyeleri için cazip tasarruf sandığına dönüşecek, böylece  bir sendikanın arka bahçesi veya kalesi olmaktan çıkarılarak, tüm eğitimcilerin bildiği, güvendiği bir sandık olacaktır.
Şimdi isterseniz Türkiye genelinde yapılan seçimi il il kimlerin kazandığını gösteren aşağıdaki tabloyu bir inceleyelim. Tabloya göre azıcık okuryazar olan kişi 19 Haziran’da ki İLKSAN seçimlerinde kimlerin kazandığını görecektir. Değişimden yana olan üyelerin iradesiyle İLKSAN’da  değişim dönemi başlamıştır. Yeni dönemin şimdiden tüm İLKSAN üyelerine hayırlı olmasını diliyorum.